A kristálytiszta hideg vízben megcsillan a múlt homályos emlékképe...

Tökéletes hely ez az embernek elmerengeni a dolgokon, múlton, jelenen, jövőn.

Középfölde J. R. R. Tolkien filológus professzor  elméjében teremtődött  meg,  ahogy a  Mester  mondaná, "szubkreáció" által.

 Középfölde viszont nem egy világ, ahogyan sokan mondják - tévesen. Csupán egy része annak, Ardának Endoron belül. Endortól Amant, az istenek földjét a Belegaer tenger választotta el. Azonban a világnak ez a képe csupán az első korra alakult ki.

Az első kor története magában foglalja a tündék születését, akik az Egy, Eru gyermekei, az Elsőszülöttek;  vándorlásulat Valinorba az istenekhez,  a két fa történetét,  a szilmarilok megkovácsolását, a nolda tündék lázadását és visszatértét Középföldére, Beleriandba. Ez alatt az istenek megalkotják a Napot és a Holdat, s ezzel megszületnek az emberek, Eru Másodszülöttei, s a sorsuk ezentúl szorosan összefonódik a tündékével. Ekkor történnek meg a noldák nagy csatái Melkor (Morgoth) ork seregeivel, ekkor szerzi vissza Beren és Lúthien egy szilmarilt, s ekkor öli meg Túrin Glaurungot, a sárkányok atyját. Az első kor végén a valinori seregek legyőzik Melkor seregeit, amelyek addigra szinte teljes Beleriandot uralták, visszaszerzik a másik két szilmarilt, s Beleriandot elnyeli a tenger.

 

A másodkorban alakul ki a későbbi Középfölde képe. A hűséges emberek jutalmul megkapják az istenektől Númenore  szigetét, s ott telepednek le, míg a tündék immár egymással békességben nagy birodalmat alapítanak Középföldén.  A númenoreiak gazdasági hatalommá válnak, s gyarmatokat kezdenek létrehozni a világ más tájain, kivéve persze Valinort, ahová nem volt szabad menniük. Melkor egykori szolgája, Szauron megtelepül Mordorban, s onnan támadásokat intéz Középfölde népei ellen. Ekkor alkotja meg Celebrimbor a gyűrűket, s Szauron is a magáét. Végül a tündék a númenorei embereket hívják segítségül, akik Ar-Phazaron király vezetésével partraszállnak, és rabként magukkal hurcolják Szauront! Ott aztán Szauron hatalomhoz jut, s a númenoreiakat az istenek ellen fordítja, így azok támadást intéznek Valinor ellen.  Harcukban elbuknak, s az  Elfeledettek Csarnokában várakoznak az idők végezetéig. Númenore ez után elpusztul, víz alá merül, csak kevesen hajóznak el onnan Szálas Elendil vezetésével Középföldére, ahol megalapítják Arnor és Gondor királyságát. Ezen történtek hatására az istenek a világot gömbölyűvé változtatják, hogy többet ember ne érhesse el az Áldott Föld partjait. A pusztulás elől Mordorba visszamenekült Szauront végül az Utolsó Szövetség győzi le.

 A harmadkor idejére a tündék már túl vannak virágkorukon, csak pár helyen, így Völgyzugolyban, Lothlórienben, Szürkerévben és a Bakacsinerdő északi részén élnek, végül pedig nem mind, de elhajóznak Középföldéről. Virágzik viszont Gondor. Arnor királysága nem lett hosszú életű, Szauron szolgája, az Angmari Boszorkányúr seregei, illetve a belső feszültségek bomlasztják fel. A kor második felére Gondor aranykora is alábbhagy, Szauron és szövetségesei hadaitól csupán a rohír lovasok mentik meg. Cserébe letelepülnek Calenardhon akkor még Gondorhoz tartozó területén és örök szövetségessé lettek. Kiköt Szürkerévben az öt istar, vagyis mágus hajója. Ez a kor ad helyet a hobbitok letelepedésének a Megye későbbi területén. A kor vége pedig már a Gyűrűháború történetét foglalja magában, s az utolsó tünde hajó kifutásával Szürkerévből ér véget.

 

 

Könyvek:

J. R. R. Tolkien:

  • A szilmarilok
  • A Gyűrű keresése
  • A hobbit (A babó)
  • A Gyűrűk Ura
  • Az elveszett mesék könyve